Waar wil je vandaag gaan zwemmen of watersporten?

Op deze website krijg je een overzicht van de waterkwaliteit van alle locaties (binnen en buiten) waar je kan gaan zwemmen of watersporten.

Gebruik mijn huidige locatie
Wat wil je zien?

De Plas (zwemvijver) - Houthalen-Helchteren

Kelchterhoefstraat 9
3530 Houthalen-Helchteren
  • Zwemmen buiten

27/08/2019

Zwemmersjeuk!

Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door larven van een platworm (Trichobilharzia ocellata) die de huid proberen binnen te dringen. De larven zijn vooral afkomstig van poelslakken, die tussengastheer spelen voor de parasiet in zijn zoektocht naar een eindgastheer, zoals een watervogel.

Het (proberen) binnendringen van de huid leidt bij de mens tot lokale ontstekingsverschijnselen met jeuk en huiduitslag tot gevolg. Larven geraken niet verder dan de oppervlakkige lagen van de menselijke huid en sterven dan af. De vlekken en bulten met een prikkend of jeukend gevoel verdwijnt meestal na 12u.

Jeuk en huiduitslag na het recreëren wordt best zo spoedig mogelijk gemeld bij lokale verantwoordelijke van de inrichting.

Langetermijnbeoordeling
Laatste meting op
Zeer goed
E Coli: 10
Indicatororganisme voor de aanwezigheid van fecale verontreiniging.
?
Intestinale enterokokken: 10
Indicatororganisme voor de aanwezigheid van fecale verontreiniging.
?
Temperatuur: 17,5 °C
Hoe hoger de watertemperatuur, hoe meer afscheiding van zweet en sneller de groei van bacteriën.
?

Overzicht normen

Metingen
Kaart
Info

Metingen

Bestemmingstype:
Zwemvijvers
Indicatororganisme voor de aanwezigheid van fecale verontreiniging.
?
Bacteriën die drijvend aan het wateroppervlak een blauwgroene, soms roodbruine, olieachtige laag vormen op het water. Contact ermee moet vermeden worden.
?
Indicatororganisme voor de aanwezigheid van fecale verontreiniging.
?
Hoe hoger de watertemperatuur, hoe meer afscheiding van zweet en sneller de groei van bacteriën.
?
Geeft aan of het zwemwater bacteriologisch verontreinigd is. Niet direct te linken aan gezondheidsrisico’s, wel om efficiëntie van de waterbehandeling met desinfectie in te schatten.
?
Bacterie die zwemmersoor en huidinfecties kan veroorzaken.
?
Bacterie, bij veel mensen aanwezig in de neus en op de huid, die huiduitslag, wond- en urineweginfecties, oog- en oorontstekingen, impetigo en andere infecties veroorzaken. CP = coagulase positieve
?
Geen gezondheidsrisico, ook aanwezig in leidingwater. Geeft aan of zwemwater voldoende ververst wordt. In baden met zoutelektrolyse zeer hoog door de aanwezigheid van zout.
?
Niet-actieve chloor, een verzameling van gebonden fracties en schadelijke bijproducten van chloor gevormd door aanwezige vervuiling. Oorzaak van typische ‘chloorlucht’ en rode ogen na het zwemmen.
?
Tussen 6,8-7,8 verloopt de chloor-desinfectie het beste en is een betere uitvlokking mogelijk. Een te hoge pH irriteert de huid. Een te lage pH verhoogt vorming gebonden chloor, veroorzaker van typische ‘chloorlucht’ en rode ogen na het zwemmen.
?
Desinfectiemiddel, noodzakelijk om micro-organismen te doden en verontreinigingen af te breken.
?
Afkomstig van zweet en urine van de baders. Door voldoende waterverversing en afbraak in de filters onder controle te houden. Geen gezondheidsrisico, wegens kleine hoeveelheden in zwemwater.
?
Geen gezondheidsrisico, wel een maat voor organische vervuiling (zweet, talg, urine, speeksel, haar, …)
?
Datum Kwaliteitsniveau Intestinale enterokokken E. Coli Temperatuur
Zeer goed 10 10 17,5
Zeer goed 10 20 15,3
Zeer goed 10 10 14,8
Zeer goed 10 40 19,1
Zeer goed 10 10 17,6
Zeer goed 20 20 19,5

Info

Laatst aangepast op: 29-05-2020